Det andre Egypt

Fotojournaliststudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus har tilbrakt sju uker i Egypt. Nå vises resultatet på avgangsutstillingen i Oslo.
Førstkommende fredag åpner avgangsstudentene ved fotojournalistikklinja på Høgskolen i Oslo og Akershus utstillingen Maybe Tomorrow på Cafeteatret i Oslo. Utstillingen er et resultat av et årlig prosjekt der avgangsstudentene tilbringer sju uker i et annet land. Etter flere år i Bangladesh ble reisen i år lagt til Egypt.

- Ideen bak å flytte feltarbeidet til Egypt var at vi studenter skulle få trening i å arbeide der historien skrives, på godt og vondt, forteller avgangsstudent Torunn Brånå til foto.no.

Ti historier fra hverdagen
Det er spørsmålet om hvordan de egypterne som ikke deltok i revolusjonen på Tahrir-plassen i januar 2011 lever sine liv, som engasjerte de ti studentene.

- Studentene har tatt for seg helt vanlige mennesker som ikke brenner biler eller kaster molotovcoctailer, men som kjemper sin egen kamp for å klare å eksistere midt i det politiske kaoset, skriver studentene i en pressemelding.

I utstillingen kan du bli bedre kjent med temaer som magedans, gatekunst og duekrigere. En student har fulgt ungdomsgenerasjonen, mens en annen har tatt for seg hva som skjer når turismen minker. Brånå har fulgt to kvinner som designer moteriktige abayaer, som har gått fra å være et klesplagg forbeholdt de fattige, til å bli brukt også av kvinner fra andre samfunnslag.

- Heba og Maye, som jeg har fulgt, er to unge kvinner fra øvre middelklasse som selv har valgt å dekke seg til, til tross for at dette ikke er vanlig i familien. Gjennom å ta abayaen til catwalken håper de at de kan inspirere flere jenter og kvinner til å gjøre det samme valget, sier hun.

Usikker fremtid
Det er landets usikre fremtid som har inspirert tittelen på utstillingen.

- De vet aldri hva morgendagen har å by på. Kairo, som vi jobbet mye i, kan være et postkort verdig den ene dagen, mens den neste kan den skape bloddryppende overskrifter verden over. Selv om landet fikk et regimeskifte er svært mange misfornøyde, og det hviskes i krokene om nye opptøyer og ny revolusjon. Dette går også ut over den økonomiske stabiliteten. Korrupsjon, økonomisk vanstyre og store utgifter knyttet til opptøyene har gjort at statskassa er tom. Egypt bruker betydelige deler av statsbudsjettet på å subsidiere mat, drivstoff og andre livsnødvendigheter for de 40 millionene egyptere som lever under fattigdomsgrensa. Ingen vet når dette tar slutt, sier Brånå.

Utstillingen "Maybe Tomorrow" åpner på Cafeteatret i Oslo fredag 7. juni kl. 19 og henger ut juni. I tillegg til utstillingen har studentene også laget en nettside og en fotobok.
Marte Gjærde -
Marte Gjærde
Magedans er en kunstform med røtter langt tilbake i egyptisk historie, men nå står den i fare for å forsvinne på grunn av nye lover og strengere religiøs moral etter regimeskiftet.
Torunn Brånå  -
Torunn Brånå
Klesmerket Abayology har blitt populært på kort tid, og i fjor var Maye og kompanjongen Heba de første til å sende tildekkede modeller ut på catwalken under Cairo Fashion Festival.
Marius Nyheim Kristoffersen -
Marius Nyheim Kristoffersen
Etter revolusjonen har turismen i Egypt sunket drastisk, noe som går hardt ut over landets økonomi. Bildet er fra Saladin Citadel, en av de store turistattraksjonene i Kairo.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu