Fujifilm har gått fra å være produsenten av nisjeprodukter til en av de med virkelig stor bredde i sortimentet, fra X-A-serien som knapt importeres til Norden, via X-E og X-T til mellomformatkameraet, GFX50s. Og nå også X-H-serien som blir den nye toppmodellen av APS-C-kameraer.
Foto.no er så heldige å ha blitt invitert av Fujifilm til Lisboa for å prøve nyheten, og denne saken er basert på våre erfaringer derfra. Det er Fujifilm som har betalt for turen.
Alle bildene i denne artikkelen er ubehandlete jpg-bilder med standardinnstillinger i kameraet. Klikk på bildene for å se dem i større versjon.
Det har vært en del lekkasjer i forkant av denne lanseringen, og hvis du leser ryktesidene på nettet er dette kameraet kanskje ingen stor overraskelse. Den som har vært mest omtalt er at kameraet får innebygd bildestabilisator, noe Fujifilm selv, for et par år siden, sa var umulig i deres kameraer, uten å gå på akkord med bildekvaliteten, og derfor aldri ville komme.
Noe av det første vi spurte de japanske teknikerne her nede om var derfor hva som hadde skjedd siden den gang. De svarte at de hadde jobbet med det, og funnet metoder for å kompensere for tapet, slik at det ikke ble synlig. Noe mer detaljer om hva og hvordan fikk vi ikke. Utfordringen har vært at fatningen har vært litt for liten til å gjøre det på en enkel måte. Men når Sony klarer det på fullformatkameraer med en fatning laget for APS-C, så er det ikke så vanskelig å tro at Fujifilm også har løst dette på en god måte.
Dette er nytt:
For å ta noen spesifikasjoner først: Kameraet har den samme bildebrikken og samme prosessor som de fleste andre kameraene i X-serien. Det gjør det til et raskt og responsivt kamera med 24 megapiksler på en APS-C bildebrikke.
Kamerahuset er større enn på tidligere modeller. Det skyldes flere ting. For det første er det brukt 25% tykkere magnesium i huset. Det gjør det dobbelt så kraftig som X-T2. Bildestabilisatoren gjør også sitt, både ved at bildebrikken trenger plass til å flytte seg rundt, stabiliseringen krever prosessorkraft, og en «løs» bildebrikke krever bedre kjøling. Dessuten har kameraet langt mer avanserte videoegenskaper som også gir mer varmeutvikling. Kamerahuset er derfor større i alle retninger. Fujifilm har utnyttet det til blant annet å gi kameraet et bedre grep.
Av andre endringer på utsiden er det mest tydelige at det har fått et infodisplay på toppen, slik vi kjenner fra mange speilreflekskameraer og fra GFX50S. Det har gått på bekostning av eksponeringskompensasjonshjulet vi finner på X-T2 blant annet, og slikt må nå gjøres ved å stille på et tommelhjul samtidig som du trykker inn eksponeringskompensasjonsknappen ved siden av utløseren. Det har også blitt plass til en AF-On-knapp på baksiden hvis du heller vil ha autofokusen der enn på utløseren.
Et beskyttende ytre lag skal hindre riper og merker i overflaten, værtettingen skal ha blitt bedre, og det har kommet noen innvendige stag som stiver opp kamerahuset og styrker fatningen. Dette er for å støtte kommende, store objektiver, slik som den allerede annonserte 200mm f/2.0.
Søkeren er ganske lik det vi har sett før, men har fått høyere oppløsning og standard oppdateringsfrekvens (100Hz). Forstørrelsen er marginalt mindre, ned fra 0,76x i X-T2 til 0,75x. Det er så vidt synlig hvis du sammenlikner side ved side. Ellers vil du aldri merke det.
Autofokusen har fått en del forbedringer. Særlig gjelder det følsomheten i svakt lys, som nå er nede i -1EV (tidligere +0,5EV). Det er fortsatt ikke blant de beste i klassen, men en velkommen forbedring. De beste opererer med -3 og til og med -4EV (1EV lavere tall tilsvarer halvparten av lyset). Nå fungerer også fasedetekterinsfokusen selv om største blender ikke er større enn f/11. Dette er en blender bedre enn tidligere, og gjør at du får full autofokusfunksjonalitet hvis du bruker 100-400mm med en 2x telekonverter. Følgefokusen har fått bedre systemer og gjenkjenner nå mye lettere objektet den skal følge, og vil være mer presis enn tidligere, forteller Fujifilms representant fra utviklingsavdelingen.
Video
En av de store satsnignene med X-H1 er videofunksjonen, der de satser på å nå vloggere, frilansere som trenger å både fotografere og filme, små filmselskaper og mange andre brukere.
De tilbyr både Cinema 4K (4096x2160), Log-funksjon, et avansert lydsystem innebygd i kameraet og en ny filmemulering, Eterna, som gir kino-look på opptakene (eller stillbildene). Høyeste kvalitet er 4096x2160 i 25/30p 4:2:0 8-bit rett til minnekortet eller 4:2:2 8-bit til ekstern opptaker. Hvis du ikke skjønte så mye av det, er det antakelig ikke så farlig. Det er også støtte for 1080/120p for opptak i sakte film.
Her er et raskt eksempel på opptak gjort i 120fps, avspilt i 24fps. Lyset var svært krevende, så du får unnskylde ta det er litt undereksponert.
Sammen med kameraet lanserer Fujifilm nye versjoner av noen av sien cinema-objketiver i MK-serien med X-fatning (18-55mm T2.9 og 50-135mm T2.9, slik at de kan brukes rett på kameraet. Ellers finnes det adapter fra PL-fatning og mye annet, hvis du vil ha et stort utvalg av optikk til videobruk.
Våre erfaringer
Vi har hatt en dag med kameraet, og prøvd mye forskjellig. Det er ikke så lett å sammenlikne alltid, så dette er ingen test, det er en førstegangserfaring, og alt må derfor tas med en klype salt. Kanskje har vi ikke fått med oss alt. Kanskje føles noen forbedringer større enn de er, og kanskje endrer Fujifilm noe før kameraet kommer i salg.
Bildestabilisatoren
Vi hadde ikke store problemer med å ta skarpe bilder ned til 1/8s på vidvinkel eller ca 1/10s på 55mm med den nye bildestabilisatoren. Det gjør at du håndholdt kan få flotte effekter av bevegelsesuskarphet, mens det som står stille fortsatt er skarpt. Vi har, på kameraer av andre merker, klart å håndholde atskillig lengre enn dette, men det er med kameraer med mindre bildebrikke og da er sånt lettere å få til. Den har også 5 akser, noe man ikke kan få til med kun objektivstabilisering. Den fungerer også ganske uavhengig av hvilket objektiv du bruker (men objektivet må i hvert fall rapportere brennvidde til kameraet for at det skal fungere, så en del eldre tredjepartsoptikk vil antakelig ikke være stabilisert).
Vi gjorde en slags sammenlikning med stabilisatoren i XF 18-55mm f/2-8-4 på en X-T2. På stillbilder er det ikke dramatisk forskjell å se i vår litt raske, litt lite vitenskapelige test. Vi synes derfor Fujifilm bør moderere påstanden om 5 trinns stabilisering noe. Ved videoopptak var det litt bedre. Vi testet ved å løpe mens vi holdt kameraet foran oss. Det ristet atskillig mindre med X-H1 enn X-T2, men den kommer likevel ikke opp mot de beste.
Så den beste nytten til stabilisatoren er uten tvil hvis du ønsker stabilisering på objektiver som ikke har dette innebygd, og hvis du tar mye video.
Vi lekte oss en god del med stabilsatoren i dårlig lys med mennesker som motiv, og det var ganske gøy å kunne jobbe med så lange lukkertider, så dette er helt klart en velkommen funksjon, selv om vi gleder oss til å se den enda bedre i framtiden.
Størrelse og ergonomi
Mange av dem som har skiftet til Fujifilm har gjort det på grunn av størrelsen på kamera og optikk. Her i Lisboa fikk vi utlevert et X-H1 med 16-55mm f/2,8 og batterigrep. Sammen er ikke det lenger noe spesielt lite system. Men det er et spesielt kraftig system. Selv om huset er større enn før, trenger du ikke sette på et så stort objektiv, og batterigrepet kan du sette på ved behov (eller la være å kjøpe hvis du ikke ønsker det). Likevel merker vi at med litt bedre grep og litt større hus, balanserer det mye bedre med 16-55mm f/2.8 enn det det gjør med samme objektiv på de mindre kamerahusene. Og når dette objektivet blir stabilisert når det står på en X-H1, er det sammen en formidabel kombinasjon.
Knapper og hjul ligger på kjente steder, så bortsett fra overnevnte endringer er det lite nytt, og har man brukt et Fujifilm-kamera de siste årene, kjenner man seg umiddelbart igjen. Det funker, og gjør det ikke det i utgangpunktet, kan du endre funksjon på de fleste knappene.
Bildekvalitet
Her er det ikke mye å si annet enn at, i følge Fujifilm, er bildekvaliteten den samme som i X-T2, og det er ganske flotte saker, så ingenting å utsette der. Vi har ikke gjort noen nøyere undersøkelser av dette da vi stoler på produsentene når de sier at noe ikke har blitt bedre.
Foreløpig vurdering
Kameraet er uten tvil det kraftigste APS-C-kameraet fra Fujifilm til dags dato. Det leverer en imponerende ytelse på både foto og video, og det gjør det til et meget godt kamera til alle situasjoner. Det har gått på bekostning av den svært minimale størrelsen vi er vant til fra tidligere modeller. Samtidig skal vi ikke glemme at mange liker litt størrelse på kameraet. Selv om undertegnete liker det smått, er det mange som prioriterer et bedre grep, infodisplay, AF-On-knapp og bedre balanse med større objektiver. Derfor fyller dette kameraet en nisje som Fujifilm ikke før har fylt. Den imponerende videofunksjonen sammen med bildestabilisatoren i kamerahuset rettferdiggjør også at dette er en X-H1 og ikke en X-T2s (som ryktene tidligere sa at den ville hete).
Prisen vi har fått oppgitt er ca. 19 000 kroner for kamerahuset. Det er ca. 3000 kroner mer enn X-T2, noe som egentlig er ganske lite når man tar i betraktning hvilken kvalitet og ytelse kameraet leverer. Spørsmålet blir derfor hvor mye dette kameraet kommer til å kannibalisere salget av X-T2.
Bør du kjøpe X-H1?
Dersom du allerede har X-T2 og en del stabilserte objektiver, og ikke har store ambisjoner på videofronten, tror vi du skal være veldig glad i det ekstra grepet for å forsvare investeringen. Hvis du derimot skal filme en del eller i dag bruker objektiver for Fujifilm X uten stabilisator, er dette absolutt et kamera du bør skaffe deg.
Hvis du vil ha et meget imponerende APS-C-kamera, og ikke har bestemt deg for system ennå, vil vi anse det som et smart trekk å ta en kikk på Fujifilm X-H1.
Vi spurte den norske Fujifilm-ambassadøren, Pål Laukli hva han syntes om kameraet. Han svarte at X-H1 kom til å bli den nye arbeidshesten hans, men X-T2 alltid ville ha en plass i han hjerte. Vi synes egentlig det oppsummerer det hele ganske godt.
Kameraet kommer i svart (det dukker sikkert opp en Graphite Silver versjon etter hvert men det er det ingen som snakker om ennå), og kun som kamerahus. Det kan godt være det blir en bundle med 16-55mm f/2.8, men det er det heller ingen som snakker om ennå. Salgsstart er i begynnelsen av mars.
Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
Foto.no er så heldige å ha blitt invitert av Fujifilm til Lisboa for å prøve nyheten, og denne saken er basert på våre erfaringer derfra. Det er Fujifilm som har betalt for turen.
Alle bildene i denne artikkelen er ubehandlete jpg-bilder med standardinnstillinger i kameraet. Klikk på bildene for å se dem i større versjon.
Det har vært en del lekkasjer i forkant av denne lanseringen, og hvis du leser ryktesidene på nettet er dette kameraet kanskje ingen stor overraskelse. Den som har vært mest omtalt er at kameraet får innebygd bildestabilisator, noe Fujifilm selv, for et par år siden, sa var umulig i deres kameraer, uten å gå på akkord med bildekvaliteten, og derfor aldri ville komme.
Noe av det første vi spurte de japanske teknikerne her nede om var derfor hva som hadde skjedd siden den gang. De svarte at de hadde jobbet med det, og funnet metoder for å kompensere for tapet, slik at det ikke ble synlig. Noe mer detaljer om hva og hvordan fikk vi ikke. Utfordringen har vært at fatningen har vært litt for liten til å gjøre det på en enkel måte. Men når Sony klarer det på fullformatkameraer med en fatning laget for APS-C, så er det ikke så vanskelig å tro at Fujifilm også har løst dette på en god måte.
Dette er nytt:
For å ta noen spesifikasjoner først: Kameraet har den samme bildebrikken og samme prosessor som de fleste andre kameraene i X-serien. Det gjør det til et raskt og responsivt kamera med 24 megapiksler på en APS-C bildebrikke.
Kamerahuset er større enn på tidligere modeller. Det skyldes flere ting. For det første er det brukt 25% tykkere magnesium i huset. Det gjør det dobbelt så kraftig som X-T2. Bildestabilisatoren gjør også sitt, både ved at bildebrikken trenger plass til å flytte seg rundt, stabiliseringen krever prosessorkraft, og en «løs» bildebrikke krever bedre kjøling. Dessuten har kameraet langt mer avanserte videoegenskaper som også gir mer varmeutvikling. Kamerahuset er derfor større i alle retninger. Fujifilm har utnyttet det til blant annet å gi kameraet et bedre grep.
Av andre endringer på utsiden er det mest tydelige at det har fått et infodisplay på toppen, slik vi kjenner fra mange speilreflekskameraer og fra GFX50S. Det har gått på bekostning av eksponeringskompensasjonshjulet vi finner på X-T2 blant annet, og slikt må nå gjøres ved å stille på et tommelhjul samtidig som du trykker inn eksponeringskompensasjonsknappen ved siden av utløseren. Det har også blitt plass til en AF-On-knapp på baksiden hvis du heller vil ha autofokusen der enn på utløseren.
Et beskyttende ytre lag skal hindre riper og merker i overflaten, værtettingen skal ha blitt bedre, og det har kommet noen innvendige stag som stiver opp kamerahuset og styrker fatningen. Dette er for å støtte kommende, store objektiver, slik som den allerede annonserte 200mm f/2.0.
Søkeren er ganske lik det vi har sett før, men har fått høyere oppløsning og standard oppdateringsfrekvens (100Hz). Forstørrelsen er marginalt mindre, ned fra 0,76x i X-T2 til 0,75x. Det er så vidt synlig hvis du sammenlikner side ved side. Ellers vil du aldri merke det.
Autofokusen har fått en del forbedringer. Særlig gjelder det følsomheten i svakt lys, som nå er nede i -1EV (tidligere +0,5EV). Det er fortsatt ikke blant de beste i klassen, men en velkommen forbedring. De beste opererer med -3 og til og med -4EV (1EV lavere tall tilsvarer halvparten av lyset). Nå fungerer også fasedetekterinsfokusen selv om største blender ikke er større enn f/11. Dette er en blender bedre enn tidligere, og gjør at du får full autofokusfunksjonalitet hvis du bruker 100-400mm med en 2x telekonverter. Følgefokusen har fått bedre systemer og gjenkjenner nå mye lettere objektet den skal følge, og vil være mer presis enn tidligere, forteller Fujifilms representant fra utviklingsavdelingen.
Video
En av de store satsnignene med X-H1 er videofunksjonen, der de satser på å nå vloggere, frilansere som trenger å både fotografere og filme, små filmselskaper og mange andre brukere.
De tilbyr både Cinema 4K (4096x2160), Log-funksjon, et avansert lydsystem innebygd i kameraet og en ny filmemulering, Eterna, som gir kino-look på opptakene (eller stillbildene). Høyeste kvalitet er 4096x2160 i 25/30p 4:2:0 8-bit rett til minnekortet eller 4:2:2 8-bit til ekstern opptaker. Hvis du ikke skjønte så mye av det, er det antakelig ikke så farlig. Det er også støtte for 1080/120p for opptak i sakte film.
Her er et raskt eksempel på opptak gjort i 120fps, avspilt i 24fps. Lyset var svært krevende, så du får unnskylde ta det er litt undereksponert.
Sammen med kameraet lanserer Fujifilm nye versjoner av noen av sien cinema-objketiver i MK-serien med X-fatning (18-55mm T2.9 og 50-135mm T2.9, slik at de kan brukes rett på kameraet. Ellers finnes det adapter fra PL-fatning og mye annet, hvis du vil ha et stort utvalg av optikk til videobruk.
Våre erfaringer
Vi har hatt en dag med kameraet, og prøvd mye forskjellig. Det er ikke så lett å sammenlikne alltid, så dette er ingen test, det er en førstegangserfaring, og alt må derfor tas med en klype salt. Kanskje har vi ikke fått med oss alt. Kanskje føles noen forbedringer større enn de er, og kanskje endrer Fujifilm noe før kameraet kommer i salg.
Bildestabilisatoren
Vi hadde ikke store problemer med å ta skarpe bilder ned til 1/8s på vidvinkel eller ca 1/10s på 55mm med den nye bildestabilisatoren. Det gjør at du håndholdt kan få flotte effekter av bevegelsesuskarphet, mens det som står stille fortsatt er skarpt. Vi har, på kameraer av andre merker, klart å håndholde atskillig lengre enn dette, men det er med kameraer med mindre bildebrikke og da er sånt lettere å få til. Den har også 5 akser, noe man ikke kan få til med kun objektivstabilisering. Den fungerer også ganske uavhengig av hvilket objektiv du bruker (men objektivet må i hvert fall rapportere brennvidde til kameraet for at det skal fungere, så en del eldre tredjepartsoptikk vil antakelig ikke være stabilisert).
Vi gjorde en slags sammenlikning med stabilisatoren i XF 18-55mm f/2-8-4 på en X-T2. På stillbilder er det ikke dramatisk forskjell å se i vår litt raske, litt lite vitenskapelige test. Vi synes derfor Fujifilm bør moderere påstanden om 5 trinns stabilisering noe. Ved videoopptak var det litt bedre. Vi testet ved å løpe mens vi holdt kameraet foran oss. Det ristet atskillig mindre med X-H1 enn X-T2, men den kommer likevel ikke opp mot de beste.
Så den beste nytten til stabilisatoren er uten tvil hvis du ønsker stabilisering på objektiver som ikke har dette innebygd, og hvis du tar mye video.
Vi lekte oss en god del med stabilsatoren i dårlig lys med mennesker som motiv, og det var ganske gøy å kunne jobbe med så lange lukkertider, så dette er helt klart en velkommen funksjon, selv om vi gleder oss til å se den enda bedre i framtiden.
Størrelse og ergonomi
Mange av dem som har skiftet til Fujifilm har gjort det på grunn av størrelsen på kamera og optikk. Her i Lisboa fikk vi utlevert et X-H1 med 16-55mm f/2,8 og batterigrep. Sammen er ikke det lenger noe spesielt lite system. Men det er et spesielt kraftig system. Selv om huset er større enn før, trenger du ikke sette på et så stort objektiv, og batterigrepet kan du sette på ved behov (eller la være å kjøpe hvis du ikke ønsker det). Likevel merker vi at med litt bedre grep og litt større hus, balanserer det mye bedre med 16-55mm f/2.8 enn det det gjør med samme objektiv på de mindre kamerahusene. Og når dette objektivet blir stabilisert når det står på en X-H1, er det sammen en formidabel kombinasjon.
Knapper og hjul ligger på kjente steder, så bortsett fra overnevnte endringer er det lite nytt, og har man brukt et Fujifilm-kamera de siste årene, kjenner man seg umiddelbart igjen. Det funker, og gjør det ikke det i utgangpunktet, kan du endre funksjon på de fleste knappene.
Bildekvalitet
Her er det ikke mye å si annet enn at, i følge Fujifilm, er bildekvaliteten den samme som i X-T2, og det er ganske flotte saker, så ingenting å utsette der. Vi har ikke gjort noen nøyere undersøkelser av dette da vi stoler på produsentene når de sier at noe ikke har blitt bedre.
Foreløpig vurdering
Kameraet er uten tvil det kraftigste APS-C-kameraet fra Fujifilm til dags dato. Det leverer en imponerende ytelse på både foto og video, og det gjør det til et meget godt kamera til alle situasjoner. Det har gått på bekostning av den svært minimale størrelsen vi er vant til fra tidligere modeller. Samtidig skal vi ikke glemme at mange liker litt størrelse på kameraet. Selv om undertegnete liker det smått, er det mange som prioriterer et bedre grep, infodisplay, AF-On-knapp og bedre balanse med større objektiver. Derfor fyller dette kameraet en nisje som Fujifilm ikke før har fylt. Den imponerende videofunksjonen sammen med bildestabilisatoren i kamerahuset rettferdiggjør også at dette er en X-H1 og ikke en X-T2s (som ryktene tidligere sa at den ville hete).
Prisen vi har fått oppgitt er ca. 19 000 kroner for kamerahuset. Det er ca. 3000 kroner mer enn X-T2, noe som egentlig er ganske lite når man tar i betraktning hvilken kvalitet og ytelse kameraet leverer. Spørsmålet blir derfor hvor mye dette kameraet kommer til å kannibalisere salget av X-T2.
Bør du kjøpe X-H1?
Dersom du allerede har X-T2 og en del stabilserte objektiver, og ikke har store ambisjoner på videofronten, tror vi du skal være veldig glad i det ekstra grepet for å forsvare investeringen. Hvis du derimot skal filme en del eller i dag bruker objektiver for Fujifilm X uten stabilisator, er dette absolutt et kamera du bør skaffe deg.
Hvis du vil ha et meget imponerende APS-C-kamera, og ikke har bestemt deg for system ennå, vil vi anse det som et smart trekk å ta en kikk på Fujifilm X-H1.
Vi spurte den norske Fujifilm-ambassadøren, Pål Laukli hva han syntes om kameraet. Han svarte at X-H1 kom til å bli den nye arbeidshesten hans, men X-T2 alltid ville ha en plass i han hjerte. Vi synes egentlig det oppsummerer det hele ganske godt.
Kameraet kommer i svart (det dukker sikkert opp en Graphite Silver versjon etter hvert men det er det ingen som snakker om ennå), og kun som kamerahus. Det kan godt være det blir en bundle med 16-55mm f/2.8, men det er det heller ingen som snakker om ennå. Salgsstart er i begynnelsen av mars.
Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
Foto: Martin Agfors
Redaktøren prøver nytt kamera i Lisboa
Litt større kamerahus
Litt tjukkere er det også, men med bedre grep.
Foto: Erik Faarlund
Med 1/5 sekunder eksponeringstid går det greit å få skarpe bilder så lenge motivet står stille.
Foto: Erik Faarlund
Bildestabilisatoren lar det håndholde bilder med stor bevegelsesuskarphet mens deler av bildet er helt skarpt.
Foto: Erik Faarlund
Dansere i vanskelig lys
Foto: Erik Faarlund
Lisboa sett ovenfra
Foto: Erik Faarlund
Fra gatebildet
Forstod det fra andre tester at stabilisator virker med ALLE objektiver, også gamle 3.parts, men at det var viktig at riktig brennvidde ble registrert manuelt, ellers ble det feil effekt!!
JP selger (forhåndsbestilling) X-H1 for kr. 19.000,- mens X-T2 koster dags dato 17.000,-
Kr. 2.000,- i forskjell høres ut som om Fujifilm har lyst til å avskrive X-T2-serien ....? Selvmord?
Mvh,
Walter