Aperture 3 har fått en del nye temaer når det gjelder slideshows. Seks av de er hentet fra iPhoto ‘09, og to er nye temaer.



Man kan enten lage et slideshow for øyeblikkelig visning, eller vi kan lagre det i Library til senere bruk. Når man har lagret et slideshow, kan man forhåndsvise dette raskt ved å bevege markøren over forhåndsvisningsbildene i “Filmstrip”. Det er ikke nødvendig å klikke, men bare flytte markøren sidelengs. Man får opp en liten etikett over avspillingsposisjonen som forteller hvor langt man er kommet i slideshowet (antall sekunder). Forhåndsvisningen viser ikke bare bildene, men også overganger, titler vi har lagt til etc.



Når man velger “Classic” eller “Ken Burns” temaene, kan man velge blant en rekke overganger, som for eksempel de kjente og oftte benyttede overgangene Page Flip, Dissolve, Cube, Wipe og Fade.



Det er også mulig å legge til ramme til de ulike slides, og da uavhengig av hverandre. Man kan velge om bildet skal fylle rammen eller tilpasses innenfor rammen. Rammen kan man gi den fargen man ønsker, og det er også mulig å endre tykkelsen av den samt innrykk i forhold til ytterkantene av sliden. I illustrasjonen under har jeg valgt en hvit tynn ramme og innrykk med verdi 15.



Man kan også redigere hvordan et bilde skal fylle rammen, og også hvordan “Ken Burns” effekten skal forløpe. I illustrasjonen under har jeg valgt at startpunktet skal være det som er innenfor den grønne rammen, og sluttpunktet skal være det som er innenfor den røde rammen. Dermed får vi en zoom- effekt når sliden vises hvor det bildet zoomer inn til å vise kun fjellet. Det er selvsagt også mulig å zoome ut i en slide slik at man starter med detaljvisning og deretter zoomer utover til å ende opp med å vise hele bildet på slutten av sliden. I illustrasjonen under har jeg overdrevet bruk av Ken Burns- effekten slik at det skal være lettere å forstå prinsippet. I et virkelig Slideshow ville jeg nok valgt en mindre påfallende effekt. Jeg synes man får best resultat med Ken Burns- effekten hvis man bare såvidt ser at det er bevegelse i zoomingen. Standardvalget når man velger denne effekten er et godt utgangspunkt. Det er her som med så mye annet; “Less is more”.



I tillegg til titteltekst er det også mulig å legge til tekst på hvert enkelt slide. Man kan velge mellom ulike ferdige tekstfelt fra IPTC, eller man kan legge til sin egen tekst ved å velge “Custom”.



Alle slideshow har muligheten til å legge til titteltekst, og da selvsagt i den skrifttypen og fargen man selv ønsker. En fin liten detalj er at når man skal velge farge, så trenger man ikke klikke for å få en forhåndsvisning av fargen man ønsker å bruke. I illustrasjonen under har jeg kun holdt markøren over fargene og den endres i teksten når jeg beveger markøren over de ulike fargetonene.



En annen nyttig funksjon når det gjelder slideshows som er kommet i Aperture 3 er muligheten til å velge hvilken skjerm presentasjonen skal vises på. Dermed kan man ha Aperture i normalmodus på arbeidsskjermen mens selve presentasjonen vises for kunden på for eksempel en stor skjerm. Valget settes i Preferences.



Slideshows kan sette til ulike størrelsesforhold. Som vi ser i illustrasjonen under så har vi en rekke valg inkl. TV- formater og format for iPhone.



Hva ville et slideshow være uten musikk? Vel, noen ønsker musikk, andre ikke. I Aperture har vi muligheten til å legge til, ikke bare ett, men flere lydspor til slideshowet. Vi kan hente musikk fra iTunes- bibllioteket vårt, lydfiler i Aperture- biblioteket eller ferdige Theme Music. Man kan selvsagt lytte til lydsporet før man legger det til i slideshowet, og når man har funnet et lydspor som passer, drar man det bare og slipper det over den aktuelle sliden.



I illustrasjonen under har jeg dratt et lydspor fra Theme Music og inn i slideshower. Vi ser at når vi slipper det så blir bakgrunnsfargen grønn. Dette er definert som “Main Track”, og gjelder hele slideshowet.



Hvis vi derimot drar lydsporet inn over slidene, legger vi til tilleggslydspor, og vi kan velge når tid musikken skal starte i slideshowet ved å slippe lydsporet i ønsket posisjon. Jeg har her valgt at musikken skan starte etter 3,5 sekund etter at slideshowet har startet. Vi kan trimme stopptidspunkt for tilleggslydspor manuelt hvis vi ikke ønsker hele sporet.



Legger vi til et nytt lydspor før det første er ferdig, vil dette automatisk stoppes når det neste starter. I illustrasjonen under har jeg lagt til et nytt lydspor og vi ser at det første stopper der det andre starter.



Vi kan redigere start og stopp av lydsporene, og i illustrasjonen under har jeg dobbelklikket på det grønne feltet for lydsporet, og vi ser at vi får opp en dialogboks med flere redigeringsvalg. En svært nyttig funksjon er muligheten til å redusere lydvolumet på Main Track når lydspor avspilles.



Hvis vi ønsker å legge til en slide med bare tekst, så er dette også fullt mulig. Dette kan være nyttig hvis vi for eksempel vil dele opp et slideshow i kategorier med ny tittel for hver kategori.



I typiske presentasjonsprogrammer, som for eksempel MS PowerPoint, har vi muligheten til å “øve inn” en presentasjon og dermed tilpasse tale, musikk etc. til presentasjonen. Dette er nå også mulig i Aperture s slideshows. Funksjonen er enkel, det er bare å trykke på knappen som vist i illustrasjonen under, og deretter trykke mellomromstasten for å starte innøvingen. Når man så ønsker overgang til neste slide, er det bare å trykke “Return”- tasten. I illustrasjonen under har jeg satt alle slides til 30 sekunders varighet i utgangspunktet slik at jeg får litt spillerom og ikke risikerer at neste slide dukker opp før jeg eventuelt er ferdig å prate om den aktuelle sliden.



Her ser vi i illustrasjonen under lengden på hver slide etter at jeg har innøvd litt omtale av hver enkelt slide.



Hvis vi markerer to eller flere slides, kan vi fordele den sammenlagte tiden som er satt for de markerte slidene og deretter fordele denne tiden likt slik at alle de markerte slidene får lik tid. I illustrasjonen under har jeg markert 4 slides og valgt “Distribute Selected Slides Evenly”, og vi ser at hver slide deretter får en tid på 16,3 sekunder. Legg også merke til at vi har muligheten til å øke eller redusere tiden for markerte slides ved å tilpasse den samlede avspillingstiden slik at den er den samme som for “Main Track”. Dermed unngår vi at det for eksempel fortsatt er et par slides igjen etter at musikken har stoppet.




Når vi er ferdig med oppsett av et slideshow kan vi eksportere dette i enten H.264 eller MPEG-4 codec. Formater som støttes er iPhone, Apple TV, 720p, 1080p og YouTube. I tillegg kan vi spesifisere vår egen størrelse og “frame rate”. Selve eksporteringen tar en del tid, så det kan være greit å starte eksporteringen på et tidspunkt man ikke bruker maskinen slik at man slipper å sitte og “vente” på at eksporteringen skal bli ferdig.