Dette er en kortversjon av testen i Fotomag Nr 3-2017.
Den fulle testen finner du her
Det lover godt for fremtiden, men er også en viktig grunn til at Fujifilm GFX 50S allerede fra starten er et kamera som i funksjon hever seg over det meste av hva du forbinder med mellomformat. Det er et kamera som er lite og hendig, lett å ta med, det tåler norsk vær, og er bygget like mye for studiobruk. Du kan fotografere lydløst, bruke høyhastighetsblitz og har du Hasselblad-optikk med sentrallukker, finnes det en adapter til det. Og det er mer, men det kan du lese om videre i denne testen.
Fujifilm GFX 50S ble lansert under fjorårets Photokina, og nå har vi fått testet kameraet skikkelig, og kan felle vår dom. Den er farget av at Fujifilm GFX 50S ikke er noe vanlig mellomformatkamera. Det er et kamera som appellerer til flere typer fotografer:
1. Studio- og reklamefotografen.
Fujifilm GFX 50S er første kamera i et helt nytt kamerasystem som vil bli bygget ut i tiden som kommer. Men allerede nå har studio- og reklamefotografen det viktigste: Objektiver fra 23 mm til 120 mm (tilsv. 18 til 95 mm, det siste er et makroobjektiv), deriblant en vidvinkelzoom, og det er lovet et lengre teleobjektiv samt telekonverter i 2018. Fujifilm leverer også adapter til Hasselblad HC-objektiver med sentrallukker og til tekniske kameraer (view-kamera). Blitzsynkronisering med 1/125 sekund er standard, men høyhastighetssynkronisering og trådløs synkronisering støttes allerede av Elinchrom og flere andre er på vei.
Direkte styring fra datamaskin er tilgjengelig, og selvsagt ekstern skjerm via HDMI-kontakten. Med EVF-adapteren kan du vinkle søkeren ± 45° i ved opptak i høydeformat og 90° i breddeformat.
2. Naturfotografen.
Kameraet og samtlige objektiver er godt værbeskyttet, kameraet er også relativt lett og med ultravidvinkel og 1:1 makroobjektiv på plass er landskap- og nærfotobilder innen rekkevidde. Dyrelivsfotografer vil nok foreløpig savne lengre teleobjektiver, men inntil det er på vei, gir 50 megapiksler mye å beskjære på, og den helt stillegående lukkeren gjør diskret fotografering enkelt.
3. Portrett- og bryllupsfotografen.
Lett å håndholde, suveren bildekvalitet og OK Full HD video er en bonus. Den stillegående elektroniske lukkeren tillater åpen blender selv i kraftig lys, i hvert fall så lenge motivet er mest i ro.
4. Reise- og dokumentarfotografen.
Et mellomformatkamera til reisefoto? Ja, du får plass til mye Fujifilm GFX 50S-utstyr i håndbagasjen, kameraet veier ikke mer enn et avansert speilreflekskamera, og kamera med tre objektiver (zoom, normal og macro/tele) veier totalt ca. 3,2 kg. Tar du av søkeren, får du et lett kamera med god skjermsøker, og 32-64 mm f/4-zoomen (tilsv. 25–51 mm) er et superskarpt allround-objektiv til 875 gram.
Kameraet bruker samme blitz som Fujifilm X-system. Ikke mange objektiver med bildestabilisator så langt, men meget stillegående lukker, eventuelt den helt lydløse elektroniske lukkeren gjør kameraet lite følsomt for vibrasjoner.
5. Teknisk fotografi og arkitektur.
Adapteren for view-kamera lar deg sette Fujifilm GFX 50S på et teknisk 4x5” kamera, og du er klar for en rekke opptak som krever omstilling av vertikal- og/eller horisontalplan. Med denne adapteren erstatter du rett og slett bakstykket, du har full tilgang til søker, skjermsøker eller kritisk fokusering på datamaskin ved HDMI-/Ethernet-tilkobling direkte til Lightroom. Adapteren støtter både objektivlukker og kameralukker.
Kamerahus og betjening
Fujifilm GFX 50S er bygget som et middels stort systemkamera, veier ca. 920 gram med den medfølgende, avtagbare søkeren, og betjenes i store trekk akkurat som et Fujifilm X systemkamera. Det er overveiende bygget i sterkt metall, og solid beskyttet mot støv, fuktighet og kulde. Til kameraet fås kjøpt et batterigrep med plass til ett ekstra batteri som også lar deg lade batteriene på bare 2 timer.
Fujifilm GFX 50S har en bildebrikke med opptaksformat 43,8 x 32,9 mm, en flate som er ca. 67 prosent større enn fullformat, med en bildeoppløsning på 51,4 megapiksler. Bildebrikken er en Sony CMOS, teknisk ganske lik den som sitter i både Hasselblad X1D, noen 50 Mp bakstykker og Pentax 645Z.
Formatet er 4:3, og kameraet kan ta opp Full HD video med inntil 30 bps. Her er det både øretelefonutgang og mikrofoninngang, skjermen er vippbar i to retninger, er 3,2 tommer stor, har en 2,4 Mp oppløsning og lar deg navigere, fokusere og zoome inn med fingeren.
Bak på kameraet finner vi en joystick og de vanlige knappene og bryterne vi er vant til fra Fujifilm. Størrelsen er mer som på et småbildekamera, og noen av betjeningsdetaljene kunne med fordel vært litt større. Skjermen stikker en del ut fra kroppen, men søkeokularet stikker enda lengre ut, slik at vi unngår å klemme nesen mot skjermen. Bra!
På toppen har vi lukkertidsratt og ISO-ratt samt en LCD-skjerm for innstillinger, som er meget lettlest. En rekke programmerbare funksjonsknapper gjør kameraet lett å skreddersy.
Egenskaper og funksjoner
Det er verd å merke seg at Fujifilm GFX 50S er bare første kamera i det som etterhvert vil bli flere kameraer i Fujifilms G-system. Og til å være første i rekken, er det bemerkelsesverdig «ferdig» utviklet. Her er svært få bruksegenskaper og funksjoner som savnes eller føles mangelfulle. Sjelden har vi testet et helt nytt kamerasystem der vi ser allerede første generasjon som et modent produkt. Det tror vi handler mye om at GFX 50S låner mange velprøvde ideer fra Fujifilm X-serien.
Men et mellomformatkamera, som henvender seg primært til yrkesfotografer og spesialiserte amatører med romslige budsjetter, trenger noe annet enn et småbildekamera laget for sport- og reportasjefotografer, reisefoto, kombinert stillbilder/ videofilm etc.
Nå kan Fujifilm GFX 50S brukes til alle disse oppgavene, men du jobber langsommere for å oppnå bedre bildekvalitet og den spesielle geometrien formatet og trang dybdeskarphet gir. Og du vil i større grad jobbe med stativ, ikke håndholdt.
Av de objektivene vi har prøvd har bare ett (GF 120 mm f/4 OIS) optisk bildestabilisator. Det er interessant at dette objektivet både har «makro»-nærgrense og bildestabilisator. Det blir derfor svært anvendelig både til portretter og nærbilder – også håndholdt.
Den fantastisk gode søkeren med det store søkerbildet – sammen med skjermen som kan vippes i flere retninger, gjør savnet av en speilsøker nærmest lik null. Om du liker å jobbe med øyet mot søkeren, eller holde blikkontakt og sjekke ned på skjermen – begge deler fungerer bra. Batteriet kan skiftes fra siden, uten at du behøver flytte kameraet fra stativet. De to minnekortene når du fra den andre siden.
GFX 50S har innebygd Wi-Fi med samme enkle overføring til mobil/nettbrett som sine mindre slektninger, og tillater dessuten fotografering via mobil. Kameraet lar deg fotografere i en rekke formater som 4:3, 16:9 og 1:1, og du har en ganske avansert RAW-konverter i huset. Du får også Fujifilms gode filmsimuleringer for den som vil levere JPEG ferdig fra kameraet med bestemte preg.
En advarsel: den elektroniske lukkeren har sine fordeler, men kameraet leser ut data så tregt at selv ganske beskjedne bevegelser gir stygge overraskelser. Du kan få «rolling shutter fra helvete».
Bilde- og videokvalitet
Det er lite å si om bildekvaliteten ut over at den hever GFX 50S over vanlige småbildekameraer med god margin. Pikselkvaliteten er formidabel, og det høye pikselantallet går ikke på bekostning av definisjon, dynamikk eller bildestøy. Vel finnes det kameraer og bakstykker med enda høyere oppløsning, men Fujifilm GFX gir den bevisste fotografen de bildefilene som trengs for å levere kommersielle bilder til kresne kunder.
Bildestøy er svært lav, og kameraet tåler kraftig justering av eksponering i etterkant – vi gjorde forsøk med opp til 4 trinn økning uten at det ga dårlig bildekvalitet. Ved korrekt eksponerte bilder, duger ISO 6400 meget bra.
Videokvaliteten er OK, men erstatter ikke et spesialisert videokamera.
Vi mener:
Fujifilm GFX 50S er et kamera som kan få nye grupper fotografer til å orientere seg mot ‘mellomformat’. Det fungerer som et småbildekamera, litt tregere, men mer avansert og med synlig bedre bildekvalitet. God værbeskyttelse gjør det aktuelt for naturfotografer. Et fremragende kamera for både profesjonelle og avanserte amatører.
Dette er en fortkortet versjon av testen. Den fulle versjonen finner du her.
Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
Den fulle testen finner du her
Det lover godt for fremtiden, men er også en viktig grunn til at Fujifilm GFX 50S allerede fra starten er et kamera som i funksjon hever seg over det meste av hva du forbinder med mellomformat. Det er et kamera som er lite og hendig, lett å ta med, det tåler norsk vær, og er bygget like mye for studiobruk. Du kan fotografere lydløst, bruke høyhastighetsblitz og har du Hasselblad-optikk med sentrallukker, finnes det en adapter til det. Og det er mer, men det kan du lese om videre i denne testen.
Fujifilm GFX 50S ble lansert under fjorårets Photokina, og nå har vi fått testet kameraet skikkelig, og kan felle vår dom. Den er farget av at Fujifilm GFX 50S ikke er noe vanlig mellomformatkamera. Det er et kamera som appellerer til flere typer fotografer:
1. Studio- og reklamefotografen.
Fujifilm GFX 50S er første kamera i et helt nytt kamerasystem som vil bli bygget ut i tiden som kommer. Men allerede nå har studio- og reklamefotografen det viktigste: Objektiver fra 23 mm til 120 mm (tilsv. 18 til 95 mm, det siste er et makroobjektiv), deriblant en vidvinkelzoom, og det er lovet et lengre teleobjektiv samt telekonverter i 2018. Fujifilm leverer også adapter til Hasselblad HC-objektiver med sentrallukker og til tekniske kameraer (view-kamera). Blitzsynkronisering med 1/125 sekund er standard, men høyhastighetssynkronisering og trådløs synkronisering støttes allerede av Elinchrom og flere andre er på vei.
Direkte styring fra datamaskin er tilgjengelig, og selvsagt ekstern skjerm via HDMI-kontakten. Med EVF-adapteren kan du vinkle søkeren ± 45° i ved opptak i høydeformat og 90° i breddeformat.
2. Naturfotografen.
Kameraet og samtlige objektiver er godt værbeskyttet, kameraet er også relativt lett og med ultravidvinkel og 1:1 makroobjektiv på plass er landskap- og nærfotobilder innen rekkevidde. Dyrelivsfotografer vil nok foreløpig savne lengre teleobjektiver, men inntil det er på vei, gir 50 megapiksler mye å beskjære på, og den helt stillegående lukkeren gjør diskret fotografering enkelt.
3. Portrett- og bryllupsfotografen.
Lett å håndholde, suveren bildekvalitet og OK Full HD video er en bonus. Den stillegående elektroniske lukkeren tillater åpen blender selv i kraftig lys, i hvert fall så lenge motivet er mest i ro.
4. Reise- og dokumentarfotografen.
Et mellomformatkamera til reisefoto? Ja, du får plass til mye Fujifilm GFX 50S-utstyr i håndbagasjen, kameraet veier ikke mer enn et avansert speilreflekskamera, og kamera med tre objektiver (zoom, normal og macro/tele) veier totalt ca. 3,2 kg. Tar du av søkeren, får du et lett kamera med god skjermsøker, og 32-64 mm f/4-zoomen (tilsv. 25–51 mm) er et superskarpt allround-objektiv til 875 gram.
Kameraet bruker samme blitz som Fujifilm X-system. Ikke mange objektiver med bildestabilisator så langt, men meget stillegående lukker, eventuelt den helt lydløse elektroniske lukkeren gjør kameraet lite følsomt for vibrasjoner.
5. Teknisk fotografi og arkitektur.
Adapteren for view-kamera lar deg sette Fujifilm GFX 50S på et teknisk 4x5” kamera, og du er klar for en rekke opptak som krever omstilling av vertikal- og/eller horisontalplan. Med denne adapteren erstatter du rett og slett bakstykket, du har full tilgang til søker, skjermsøker eller kritisk fokusering på datamaskin ved HDMI-/Ethernet-tilkobling direkte til Lightroom. Adapteren støtter både objektivlukker og kameralukker.
Kamerahus og betjening
Fujifilm GFX 50S er bygget som et middels stort systemkamera, veier ca. 920 gram med den medfølgende, avtagbare søkeren, og betjenes i store trekk akkurat som et Fujifilm X systemkamera. Det er overveiende bygget i sterkt metall, og solid beskyttet mot støv, fuktighet og kulde. Til kameraet fås kjøpt et batterigrep med plass til ett ekstra batteri som også lar deg lade batteriene på bare 2 timer.
Fujifilm GFX 50S har en bildebrikke med opptaksformat 43,8 x 32,9 mm, en flate som er ca. 67 prosent større enn fullformat, med en bildeoppløsning på 51,4 megapiksler. Bildebrikken er en Sony CMOS, teknisk ganske lik den som sitter i både Hasselblad X1D, noen 50 Mp bakstykker og Pentax 645Z.
Formatet er 4:3, og kameraet kan ta opp Full HD video med inntil 30 bps. Her er det både øretelefonutgang og mikrofoninngang, skjermen er vippbar i to retninger, er 3,2 tommer stor, har en 2,4 Mp oppløsning og lar deg navigere, fokusere og zoome inn med fingeren.
Bak på kameraet finner vi en joystick og de vanlige knappene og bryterne vi er vant til fra Fujifilm. Størrelsen er mer som på et småbildekamera, og noen av betjeningsdetaljene kunne med fordel vært litt større. Skjermen stikker en del ut fra kroppen, men søkeokularet stikker enda lengre ut, slik at vi unngår å klemme nesen mot skjermen. Bra!
På toppen har vi lukkertidsratt og ISO-ratt samt en LCD-skjerm for innstillinger, som er meget lettlest. En rekke programmerbare funksjonsknapper gjør kameraet lett å skreddersy.
Egenskaper og funksjoner
Det er verd å merke seg at Fujifilm GFX 50S er bare første kamera i det som etterhvert vil bli flere kameraer i Fujifilms G-system. Og til å være første i rekken, er det bemerkelsesverdig «ferdig» utviklet. Her er svært få bruksegenskaper og funksjoner som savnes eller føles mangelfulle. Sjelden har vi testet et helt nytt kamerasystem der vi ser allerede første generasjon som et modent produkt. Det tror vi handler mye om at GFX 50S låner mange velprøvde ideer fra Fujifilm X-serien.
Men et mellomformatkamera, som henvender seg primært til yrkesfotografer og spesialiserte amatører med romslige budsjetter, trenger noe annet enn et småbildekamera laget for sport- og reportasjefotografer, reisefoto, kombinert stillbilder/ videofilm etc.
Nå kan Fujifilm GFX 50S brukes til alle disse oppgavene, men du jobber langsommere for å oppnå bedre bildekvalitet og den spesielle geometrien formatet og trang dybdeskarphet gir. Og du vil i større grad jobbe med stativ, ikke håndholdt.
Av de objektivene vi har prøvd har bare ett (GF 120 mm f/4 OIS) optisk bildestabilisator. Det er interessant at dette objektivet både har «makro»-nærgrense og bildestabilisator. Det blir derfor svært anvendelig både til portretter og nærbilder – også håndholdt.
Den fantastisk gode søkeren med det store søkerbildet – sammen med skjermen som kan vippes i flere retninger, gjør savnet av en speilsøker nærmest lik null. Om du liker å jobbe med øyet mot søkeren, eller holde blikkontakt og sjekke ned på skjermen – begge deler fungerer bra. Batteriet kan skiftes fra siden, uten at du behøver flytte kameraet fra stativet. De to minnekortene når du fra den andre siden.
GFX 50S har innebygd Wi-Fi med samme enkle overføring til mobil/nettbrett som sine mindre slektninger, og tillater dessuten fotografering via mobil. Kameraet lar deg fotografere i en rekke formater som 4:3, 16:9 og 1:1, og du har en ganske avansert RAW-konverter i huset. Du får også Fujifilms gode filmsimuleringer for den som vil levere JPEG ferdig fra kameraet med bestemte preg.
En advarsel: den elektroniske lukkeren har sine fordeler, men kameraet leser ut data så tregt at selv ganske beskjedne bevegelser gir stygge overraskelser. Du kan få «rolling shutter fra helvete».
Bilde- og videokvalitet
Det er lite å si om bildekvaliteten ut over at den hever GFX 50S over vanlige småbildekameraer med god margin. Pikselkvaliteten er formidabel, og det høye pikselantallet går ikke på bekostning av definisjon, dynamikk eller bildestøy. Vel finnes det kameraer og bakstykker med enda høyere oppløsning, men Fujifilm GFX gir den bevisste fotografen de bildefilene som trengs for å levere kommersielle bilder til kresne kunder.
Bildestøy er svært lav, og kameraet tåler kraftig justering av eksponering i etterkant – vi gjorde forsøk med opp til 4 trinn økning uten at det ga dårlig bildekvalitet. Ved korrekt eksponerte bilder, duger ISO 6400 meget bra.
Videokvaliteten er OK, men erstatter ikke et spesialisert videokamera.
Vi mener:
Fujifilm GFX 50S er et kamera som kan få nye grupper fotografer til å orientere seg mot ‘mellomformat’. Det fungerer som et småbildekamera, litt tregere, men mer avansert og med synlig bedre bildekvalitet. God værbeskyttelse gjør det aktuelt for naturfotografer. Et fremragende kamera for både profesjonelle og avanserte amatører.
Dette er en fortkortet versjon av testen. Den fulle versjonen finner du her.
Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
Foto: Toralf Sandåker
Foto: Toralf Sandåker
Foto: Toralf Sandåker
Foto: Toralf Sandåker